Семейна федерация за мир на д-р Мун

Семейна федерация за световен мир и обединение

Световна семейна федерация за мир, Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство (HSA-UWC), Движение за обединение. Международна неправителствена организация, основана от Мун, със специален статут в ООН

Семейна федерацияПроекти за мирКапитъл хил

СЕМЕЙНА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР НА Д-Р МУН

Сан Мьон Мун, основател на съвременна духовна общност, е преминал през репресии и е срещал ожесточена съпротива от страна както на политически институции (особено през годините на Студената война, във връзка с борбата му срещу комунизма), така и от каноничните църкви.

Въпреки това, през годините и до днес, световната му организация продължава да е в подем. Причините явно се коренят в акцента върху общочовешките ценности, липсата на конфронтация към различните вероизповедания, както и на баланса между комерсиалност и благотворителност.

Не случайно, Института за изучаване на Американските религии определя движението на преп. Мун като „Най-успешната нова религия на миналия век.” За по малко от половин век д-р Мун създава световна мрежа от организации. Това никога не се е случвало в историята.

“Той е човек с визия, но и с желанието и способността да направи тази визия реалност“, заявява Джон Уинфрей, Старши пастор в Баптистката църква. „Има и други религиозни традиции които имат средствата, но нямат волята и желанието, но д-р Мун определено е много твърд в решителността си.”

Критиците относно Империята на Мун от бизнеси често не си дават сметка, че всичките средства на организацията отиват в проекти за световен мир. Но любопитното в случая е, че д-р Мун е успешен в разрешаването на проблеми непосилни дори за правителства, че и за самите Обединени нации (ООН). Не случайно Корейското правителство разчита на неговата помощ за ре-обединението на нацията.

Прочети: Сан Мьон Мун: Принос за мирните преговори със Северна Корея

Въпреки голямия акцент върху християнството, в Семейната федерация се признават етичните принципи на всички световни религии, като се уважават техните ценности, ритуали и практики. Те съвсем реално смятат, че Бог е родител на цялото човечество и болката Му от нашите религиозни, етнически, расови и национални вражди е съкрушителна. Ние като Негови деца трябва да поемем отговорност, да спрем с тези егоистични спорове и обединим усилията си за създаването на един мирен и изпълнен с любов свят – „Едно световно семейство с център Бог“.

В учението на учителя Мун съществуват редица теологични особености, които в действителност разрешават исторически теологически спорове. Вековният спор, делял християнството, относно човешкото и божественото в Исус, също е напълно разрешен. Исус не е самият Бог, а Месията (Помазан от Бог, като Негов посредник), какъвто е и Мун.

Това не намалява неговата стойност. Исус е напълно единен с Божието сърце, поради което Бог може 100% да се изявява чрез него. Само така, можем да осъзнаем още повече стойността на Христос, като първото безгрешно дете от Грехопадението на Адам. Исус е първият човек достигнал съвършенството, което Адам и Ева загубиха. Поради това Бог е способен напълно и свободно да работи чрез него. Но понеже човечеството го отхвърля, Божият идеал за Царството на мира все още не е осъществен. Вместо това, дори и днес тънем в егоизъм, аморалност, корупция и войни.

Друг пример е Триединството. Първоначално то е трябвало да бъде; Бог, Адам и Ева. Божиите деца е трябвало да достигнат съвършенство и станат напълно единни с Божията воля, мисли и чувства. Исус идва като Вторият Адам, за да възстанови това; да изгради първото истинско семейство и даде началото на Божията потомствена линия. Но когато, поради неприемането му Исус е разпънат и отива преждевременно в духовния свят, Месиянската му мисия е изпълнена само духовно. Така вместо да възстанови съпруга, като истинска дъщеря на Бог, Светият Дух застава в позицията съпруга символично, като женски аспект на Бога и те дават новорождението на християните. Но поради не съществуването на истински, безгрешни семейства, децата все още не се раждат безгрешни.

От тук разбираме, че семейството е основното училище на любовта във вижданията на Семейната федерация. Целта на Бог, следователно е да се възстанови стандарта на истински семейства в истинска любов, които да възпитават децата си в Културата на сърцето. Исус призовава едно Корейско дете с мисията да води човечеството към изпълнението на този идеал. Но човечеството отново се обръща срещу него и Божията воля, прегръщайки егоизма, свободния секс и материализма.

Протестантски теолог, Д-р Харви Кокс – Харвърд Дивинити Скул, обобщава впечатленията си от движението на д-р Мун:

„Това е движение, което съумява да комбинира религиозна универсалност, Петдесятна активност, любящи и подкрепящи семейства и програма възнамеряваща да изгради царството Божие на земята. Такава потентна комбинация не може да бъде отхвърлена лековерно.“

В книгата «Божественият Принцип» се съдържат тезисите на учението. Изумително е, че за дни това учение успява да промени живота на хората. То събужда съвеста, доброто и идеалите в нас, както никое учение досега. „Всемирно писание“ е сборник с религиозни текстове от повечето познати религии. Над 90% от финасите на Обединителите отиват за междурелигиозно сътрудничество и помирение.

Д-р Ниниян Смарт, Професор по Съвременна религия, Калифорнииски университет, отбелязва: „Забележително е колко отворени и свободни са конференциите които д-р Мун спонсорира… Той винаги се стреми пламенно да приобщи Будисти, Евреи, Хиндуисти, Мюслмани, Християни и много други на своите събирания.“

Междуетническите, международни и междурелигиозни бракове, поощрявани от Федерацията, все още са арена на противоречиви тълкувания; но в изпълненото с аморалност съвремие това характерно за „мунистите“ явление може да се окаже с повече позитиви, отколкото негативи. Да не говорим, че тези бракове поставят традиция за премахването на историческата междурелигиозна и между-расова неприязън.

Йосиф Фишър, Йезуитски свещенник и религиозен социолог, пише в книгата си, Святото семейство на Татко Мун:

„Докато брачните съветници и пасторите трият ръце в недоумение пред разпадането на семействата, Обединителната църква предлага разрешение. Семействата с център Бог не е просто красив лозунг или духовен идеал предложен от църковните лидери. Това е есенцията и корена на общността на вярващите в църквата.“

Много от социалните инициативи на това течение сега си сътрудничат тясно със структури на ООН. Преди години може би бе трудно да си представим, но днес много правителства и религиозни лидери от световен ранг го подкрепят и оценяват усилията му за световен мир.
Движение за обединение основано от Сан Мьон Муун семейна федерация за мир
Още за Мун и неговата организция
Световна семейна федерация за мир, Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство (HSA-UWC)

Advertisements

About peacedreambg

НАУЧЕТЕ за изключителните живот и дейност на най-успешния религиозен лидер на нашето време. Научете как можем да постигнем световен мир и хармония чрез истински семейства и междурелигиозно сътрудничество.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: